Casus AirFrance/KLM/Martinair Cargo

Casus AirFrance/KLM/Martinair Cargo

Michiel Potjer

Chief of Staff to EVP and Strategic Sustainability Lead

‘Als onderdeel van het leiderschapsprogramma van de Market Managers die wereldwijd verantwoordelijk zijn voor een specifiek marktgebied voor Air France-KLM Cargo, stond een dag in het teken van duurzaamheid.’Als onderdeel van het leiderschapsprogramma van de Market Managers die wereldwijd verantwoordelijk zijn voor een specifiek marktgebied voor Air France-KLM Cargo, stond een dag in het teken van duurzaamheid.

Als organisator van deze dag wilde ik meer doen dan alleen kennisoverdracht. Naast het overbrengen van kennis wilde ik het ook persoonlijker maken. Ik wilde ervoor zorgen dat de collega’s ook echt persoonlijk geraakt en uitgedaagd zouden worden. Ik vroeg Finding Ways om enkele onderdelen van deze dag te verzorgen om dit te realiseren.

Om dit te bereiken, begonnen we de dag met een geleide meditatie. Het effect hiervan was dat de collega’s, waarvan meerdere last hadden van een jetlag, echt even konden aarden in het hier en nu. Dit moment was een uitnodiging om hun persoonlijke verhaal te delen over hoe ze zich ten opzichte van transitie naar een duurzamere organisatie verhouden. Er ontstond daardoor direct meer kwetsbaarheid en diepgang. In de gesprekken die naar aanleiding hiervan werden gevoerd in kleine groepen, waren daardoor op een andere toon. Het elkaar oprecht bevragen en samen nieuwe wegen ontdekken, kwam direct op gang. Ik vond het heel waardevol om te zien hoe dit binnen een uur al op deze manier was gerealiseerd.

Na de lunch zorgde Finding Ways voor een energieboost door ze met elkaar een korte energieke opdracht uit te laten voeren. Niemand kon zijn lach inhouden.

In de middag was Finding Ways verantwoordelijk voor een van de deep dives. Tijdens deze sessies deden zij een systemische oefening in kleine groepjes. Ik zag en hoorde terug van collega’s dat het effect hiervan was dat ze écht konden ervaren wat er in hen omging. Dit varieerde van het identificeren van uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd, het ontdekken van dat ze iets te erkennen hadden binnen henzelf tot het realiseren dat ze zich op een heel andere positie in het proces bevonden, wat onbewust leidde tot een verbreking van de verbinding van de relatie met andere collega’s.

Dankzij de geïntegreerde aanpak van Finding Ways als onderdeel van mijn dagprogramma heeft het onderwerp een veel diepere impact gehad op mijn collega’s. Hierdoor hebben we in een sfeer van meer openheid en creativiteit met elkaar gesproken. Bovendien merk ik dat de dag beter beklijft binnen de organisatie, juist vanwege de toegevoegde persoonlijke laag. Een echte aanrader dus!’